Plusklas
Plusklas
Op de Ireneschool zijn de leerkrachten en leerlingen nieuwsgierig en werken we aan kwaliteit. “Jij bent uniek en doet helemaal mee”. Vanuit deze ‘bril’ wordt er ook naar het onderwijs aan de meer- en hoogbegaafde leerlingen gekeken.
We werken op school met een signalering door middel van SiDi PO. Daarnaast wordt er binnen de groepen verkorte en afgestemde instructie gegeven en wordt er bij de basisvakken gecompact zodat er tijd wordt gemaakt voor verdieping en verbreding van de leerstof. Middels de plusklas worden er peermomenten georganiseerd. We hebben een plusklas voor groep 5/6 en voor groep 7/8. Daarnaast wordt er bij de kleuters en in groep 4 gewerkt aan de executieve functies door middel van speelse activiteiten. Wanneer dit aanbod niet voldoende blijkt is er de mogelijkheid deel te nemen aan de bovenschoolse plusklas, Plus met LEV!.
De plusklas is een plek waar de leerlingen bewust werken aan vaardigheden (voor de toekomst) die voor hoogbegaafde kinderen niet altijd vanzelfsprekend zijn (Kieboom, 2021). De basisbehoeften van Deci & Ryan (2000); de behoefte aan competentie, de behoefte aan verbondenheid en de behoefte aan autonomie spelen hierbij een belangrijke rol. Wanneer aan de basisbehoeften wordt voldaan zorgt dit voor intrinsieke motivatie, het welbevinden en zin in leren.
“Wij zijn altijd open en nieuwsgiering”, gaat over een open houding van de leerlingen en leerkrachten, waarin de leerkrachten een begeleidende rol aannemen. De leerlingen kunnen zelf keuzes maken tijdens de activiteiten. Dit sluit aan bij de coachende rol die in de plusklas geambieerd wordt waarbij leerlingen meer zelfstandig werken waardoor de motivatie en de inzet wordt bevorderd. Dit sluit aan bij de behoefte aan autonomie. “Wij beloven dat je meedoet met je hoofd, hart en handen”, leerlingen doen helemaal mee bij ons op school, waarbij naast leren met het hoofd ook aandacht is voor het werken vanuit je hart en met je handen. De activiteiten in de plusklas nodigen uit tot samenwerking waarbij er met hoofd en handen iets gemaakt wordt, bijvoorbeeld een knikkerbaan of een vliegtuigje (Het grote vooruitwerklabboek, Els Verschrover). De leerlingen worden uitgedaagd te werken in de ‘zone van de naaste ontwikkeling’ (Piaget & Inhelder, 1978) waarbij er rekening wordt gehouden met de basisbehoefte aan competentie. “Wij geloven dat jij uniek bent”, iedere leerling heeft zijn eigen kleur. In de plusklas werken we samen en leren we van elkaar. Iedereen heeft iets toe te voegen, we leren door elkaar in de samenwerking te ontmoeten. Hierbij kan ook een koppeling gemaakt worden met de basisbehoefte verbondenheid.