Leer- en vakgebieden
Nederlandse taal, waaronder lezen en schrijven
Doelstelling
Het onderwijs in de Nederlandse taal is erop gericht dat de kinderen vaardigheden ontwikkelen waarmee ze de taal doelmatig gebruiken in dagelijkse situaties, kennis en inzicht verwerven omtrent betekenis, gebruik en vorm van taal en plezier hebben en houden in het gebruik en beschouwen van taal.
Methoden en materialen
Groep 1 en 2: bronnenboek Schatkist, werkmap geletterd bewustzijn CPS, uitbreiding woordenschat Logo 3000 en taalactiviteiten gerelateerd aan de doelenlijst en klassenthema’s, diverse taalwerkjes en puzzels. Aanvullende materialen: software Schatkist en Wereld in getallen.Doverse apps voor de iPads.
Schrijven: schrijfdans voor groep 2.
Groep 3 t/m 8: Lijn 3 (Malmberg), Staal (Malmberg), Nieuwsbegrip (Zwijsen), Hulpboek begrijpend lezen groep 4 (Cito), Blits studievaardigheden groep 5 tot en met 8 (Educatheek), Estafette (Zwijsen), Klinkers gr 3 (Malmberg) en Pennenstreken 4 tot en met 8 (Zwijsen),.
Aanvullende materialen: niveauleesboeken, Leesladder (Zwijsen) software Flits en Staal, Piccolo en Maximo.
Engelse taal
Doelstelling
Het onderwijs in de Engelse taal is erop gericht dat de kinderen vaardigheden ontwikkelen (luisteren/spreken/schrijven/lezen) waarmee ze deze taal op een basisniveau gebruiken als communicatiemiddel in contact met mensen en kennis hebben van de rol die de Engelse taal speelt in de Nederlandse en internationale samenleving.
Methode:
Groove me (Blink) voor alle groepen, aanvullende computerprogramma’s, Engelse Leesboeken, Alles-in-1 groep 4 tot en met 8. Diverse apps voor de iPads.
Rekenen / wiskunde
Doelstelling
Het onderwijs in rekenen/wiskunde is er op gericht dat de kinderen verbanden (tijd, begrippen) kunnen leggen met de dagelijkse leefwereld, basisvaardigheden verwerven in praktische situaties, reflecteren op eigen wiskundige activiteiten en resultaten op juistheid controleren, leer- en rekenstrategieën in eigen woorden kunnen beschrijven en toepassen en eenvoudige verbanden, patronen en structuren kunnen opsporen.
Methode en materialen
Groep 1 en 2: Bronnenboek Wereld in getallen (Malmberg), werkmap gecijferd bewustzijn CPS, rekenbegrippen gerelateerd aan de doelenlijst, diverse rekenwerkjes en puzzels (Piccolo en Paletti). Diverse apps voor de iPads.
Groep 3 t/m 8: Wereld in Getallen (Malmberg) en groep 5 tot en met 8 Metriek (Kinken). Vanaf groep 4 gebruiken we de digitale versie van Wereld in Getallen. Alle leerlingen vanaf groep 4 hebben mede hiervoor een eigen computer (Chromebook).
Aanvullende materialen: Plusboeken en software W.I.G., Elftal, Plustaak, Remelka, Sterrenwerk, Kien, Loco, Mijn Tafelboek en Piccolo.
Aardrijkskunde
Doelstelling
Het aardrijkskundeonderwijs is erop gericht dat de kinderen zich een beeld vormen van de aarde en haar belangrijkste regio’s, inzicht verwerven in de manier waarop de natuur en het menselijk handelen de ruimtelijke inrichting beïnvloeden en zich enige geografische kennis (topografie) en vaardigheden (register/schaal) eigen maken.
Methoden en materialen
Groep 1 t/m 3: oriëntatie op de eigen leefomgeving door middel van excursies en projecten in samenhang met biologie en geschiedenis. Gebruik thema's in groep 3 van Lijn 3.
Groep 4 t/m 8: ‘Alles-in-1’ (De Bloeiende Naboom)
Aanvullende materialen: landkaarten en schaalmodellen omgeving, Piccolo en diverse informatieboeken.
Geschiedenis
Doelstelling
Het geschiedenisonderwijs is erop gericht dat de kinderen zich een beeld vormen van in de tijd geordende verschijnselen en ontwikkelingen, besef krijgen van continuïteit en verandering in het leven en in de geschiedenis van de samenleving, zich enige historische basisvaardigheden eigen maken, kennis en inzicht verwerven omtrent enige hoofdzaken en kenmerkende verschillen tussen geestelijke stromingen.
Methoden en materialen
Groep 4 t/m 8: ‘Alles-in-1’ (De Bloeiende Naboom),
Natuuronderwijs, gezondgedrag en techniek
Doelstelling
Het natuuronderwijs is erop gericht dat de kinderen plezier beleven aan het verkennen van natuur en techniek en zorg hebben voor een gezond leefmilieu, een onderzoekende en waarderende houding ontwikkelen ten opzichte van de natuur en kennis en vaardigheden verwerven om op juiste wijze met levende en dode natuur en een gezond gedragspatroon om te gaan.
Methoden en materialen
Groep 4 t/m 8: ‘Alles-in-1’ (De Bloeiende Naboom).
Aanvullende materialen: school-TV, lessen natuur en milieueducatie.
Techniektorens onder- midden- en bovenbouw en bronnenboek “Maak het maar”.
Geestelijke stromingen
Doelstelling
Binnen het geschiedenisonderwijs wordt in de groepen 7 en 8 ruimte gemaakt om de kinderen kennis te laten nemen van de verschillende geestelijke stromingen. Het onderwijs in geestelijke stromingen is er op gericht dat de kinderen kennis en inzicht verwerven in de bekendste geestelijke stromingen alsmede respect en begrip op kunnen brengen voor de verschillende denkbeelden die in de moderne wereld gelden.
Methode en materialen
‘Alles-in-1’ (De Bloeiende Naboom).
Aanvullende materialen: Wat weten we over wereldreligies (boeddhisme, hindoeïsme, christendom, islam en Jodendom), uitgeverij KIT Publishers.
Sociale redzaamheid, waaronder verkeer
Doelstelling
Het onderwijs in gezond gedrag en sociale redzaamheid, waaronder verkeer, is erop gericht dat de kinderen kennis, inzicht en vaardigheden verwerven als consument en als deelnemer aan het verkeer en het verwerven van kennis, inzicht en vaardigheden van hun rol tijdens groepsprocessen.
Methoden en materialen
Groep 1 t/m 8: sociaal leerlingvolgsysteem ‘Zien’, dagritmekaarten, kringgesprekken, structuur en sociale situaties aanbieden: sociaal-emotionele aanpak (SWPBS ), schoolregels, de gouden weken en gedragsprotocol.
Groep 3 t/m 8: verkeersleerlijn aan de hand van praktische verkeerssituaties , om het jaar het project Streetwise en in groep 7 het verkeersexamen.
Beleid sociale veiligheidSport, spel en beweging
Doelstelling
Het onderwijs in zintuiglijke en lichamelijke oefening is erop gericht dat de kinderen kennis, inzicht en vaardigheden verwerven om hun bewegingsmogelijkheden te vergroten, een positieve houding ontwikkelen met betrekking tot het deelnemen aan evenementen en leren omgaan met elementen als samenwerking, spanning, verlies en winst.
Methoden en materialen
‘Basislessen bewegingsonderwijs’.
Groep 1 en 2: vele werkvormen voor de grove en fijne motoriek in het speellokaal, buiten en in de klas. Ook wordt er een sportdag georganiseerd.
Groep 3 tot en met 8: twee gymlessen per week waarvan één toestelles en één spelles. Deelname aan sportdagen.
Tekenen en handvaardigheid
Doelstelling
Het onderwijs in tekenen en handvaardigheid is erop gericht dat kinderen kennis, inzicht en vaardigheden verwerven waarmee ze hun gedachten en gevoelens, waarnemingen en ervaringen op persoonlijke wijze kunnen vormgeven in beeldende werkstukken, dat ze leren reflecteren op beeldende producten en inzicht verwerven in de wereld om ons heen zoals de interieurs, gebouwde omgeving, mode, alledaagse voorwerpen en beeldende kunst en dat ze kennis en inzicht verwerven dat uitbeelden en vormgeven gebonden zijn aan tijd, plaats en cultuur en dat ze verschillende materialen en gereedschappen leren gebruiken.
Methoden en materialen:
Diverse bronnen: Alles-in-1 (De Bloeiende Naboom), Tekenvaardig, Handvaardig en Textielvaardig, uitgeverij Bekadidact/Cantecleer, Mijn knutselboek, uitgeverij Helmond alle delen.
Handvaardigheidonderwerpen worden gekozen naar aanleiding van thema’s en leerdoelen, passend in geïntegreerd onderwijs en in de ateliers (zie ook het hoofdstuk over ons Wanitaonderwijs).
De cultuurcoördinator heeft samen met het team een doorgaande leerlijn voor handvaardigheid en tekenen ontwikkeld.
Muziek
Doelstelling
Het muziekonderwijs is erop gericht dat kinderen kennis, inzicht en vaardigheden verwerven om muziek te beluisteren, te beoefenen en erop te bewegen.
Methoden en materialen
Zang- en muziekmethode voor alle groepen ‘1-2-3 Zing’. Daarnaast wordt er geput uit diverse bronnen: ‘Alles-in-1’ (De Bloeiende Naboom), ‘Kleuterwijs’ (onderbouw) en ‘Eigenwijs’ (midden-bovenbouw), uitgeverij Thiemen-Meulenhoff.
De muzieklessen sluiten zoveel mogelijk aan bij de andere leerstofgebieden en lopende thema’s en projecten. Vanuit ons Wanitaconcept willen we het muziekonderwijs zoveel mogelijk integreren in de andere lesgebieden en in de ateliers (zie verder het hoofdstuk over Wanita).
Regelmatig wordt de samenwerking gezocht met externen zoals de muziekvereniging en een exerne vakleerkracht muziek.
Daarnaast zijn er op school diverse instrumenten aanwezig: xylofoon, tamboerijnen, gitaar, keyboard, bekkens etc.
Cultuureducatie
Wij streven naar een vanzelfsprekende plaats van cultuureducatie op de Ireneschool. Onder cultuureducatie valt o.a. kunsteducatie, erfgoededucatie en media-educatie.
Cultuureducatie is gericht op het ontwikkelen van begrip en waardering voor uitingen van anderen. Het gaat daarbij om uitingen in beeld, taal, muziek, spel en beweging van medeleerlingen, maar ook om het leren kennen en begrijpen van hoe mensen in de loop van de tijd met kunstzinnige middelen vorm en betekenis geven aan hun bestaan.
Bij kunstzinnige oriëntatie gaat het dus niet alleen om het zelf doen, maar ook om een eerste oriëntatie op professionele kunst zoals we dat kennen in schilderijen, beelden, architectuur, foto’s, muziek, dans en toneel. Onderdeel van deze oriëntatie is het oog hebben voor de culturele diversiteit van de samenleving. Cultuureducatie vindt niet alleen plaats op school, maar ook ‘buiten’, bijvoorbeeld via museumlessen of het bezoeken van een voorstelling. Een bezoek dicht bij huis, aan Kinderdijk of eendenkooi De Bakkerswaal, zorgt er juist voor dat de kinderen hun eigen omgeving en verleden beter kennen zodat ze een betere vergelijking kunnen trekken tussen hun wereld en die van anderen. Het Kunstgebouw, met haar KIJK- en DOE-kunstlessen, helpt ons in deze ontwikkeling.
Dit is een leuke link wat muziek doet met het brein.
Computergebruik
Doelstelling
Het onderwijs met behulp van de computer is erop gericht dat uw kind systematisch en doelgericht ondersteuning krijgt bij lezen, rekenen, spelling, topografie, werkstukken maken e.d.
Door het gebruik en de omgang met de computers op school verkent uw kind allerlei computertoepassingen, en verwerft daarmee ICT-vaardigheden. Bovendien vinden veel kinderen oefenen op de computer plezierig en zijn daardoor extra gemotiveerd.
De inzet van ICT op school is onmisbaar als voorbereiding op het leven en werken in een snel veranderende 21e eeuwse samenleving. De omgang met ICT maakt kinderen ‘ICT-geletterd’ en kan een middel zijn om samen te werken en te communiceren.
Methode en materialen
Vanaf groep 4 hebben alle leerlingen een eigen computer (Chromebook). Rekenen gebeurt bijna volledig op deze Chromebooks. Een voordeel hiervan is de directe feedback die de kinderen krijgen. Ook het automatiseren (een belangrijk onderdeel van het rekenonderwijs) kan op een speelse en effectieve manier geoefend worden op de computer. De Chromebooks worden ook ingezet voor het plannen en maken van de weektaken.
Ook voor taal en lezen kunnen de leerlingen oefenen met methodegebonden oefensoftware. We denken dan o.a. aan het automatiseren van spellingsregels, het vergroten van de woordenschat en het verhogen van het leestempo.
Voor de groepen 1, 2 en 3 zijn iPads, Chromebooks en vaste computers en tablets beschikbaar. Op de iPads kan geoefend worden met allerlei educatieve apps. Vormen en kleuren, woordenschat, puzzels en het herkennen van cijfers en letters worden op een speelse manier aangeboden. Op de vaste computers en de Chromebooks is de software van de reken- en leesmethode beschikbaar.
Vanaf groep 5 is er voor de leerlingen een Google Education-omgeving ingericht, waarin zij Worddocumenten- en Powerpoints kunnen maken. In de leeromgeving kan ook samengewerkt worden en kunnen (huiswerk)opdrachten door de leerkracht worden klaargezet.
In de Wanita-ateliers kunnen de kinderen bijvoorbeeld leren programmeren, stop motion filmpjes leren maken of foto's bewerken.
Speciale lessen, projecten en Wanita
De computers op school worden ook bij speciale lessen, projecten en Wanitamiddagen ingezet, zoals lessen mediawijsheid, programmeren, digitale fotobewerking etc.
Op de computers en tablets zit geen filter. Wel is er “ouderlijk toezicht” ingeschakeld, waardoor bepaalde sites worden geblokt.
De kinderen gebruiken de materialen altijd in overleg met of in opdracht van de leerkracht. De leerkracht leert de kinderen zich mediawijs te gedragen. Voor het gebruik van Google en YouTube moet de leerkracht altijd toestemming geven.
Het digibord wordt alleen gebruikt voor onderwijskundige doeleinden. Als uitzondering wordt er op bijzondere momenten een niet onderwijskundige film vertoond.
Resultaten
Leerlingvolgsysteem
Onze school volgt systematisch de ontwikkeling van uw kind. Deze gegevens brengen we onder in het leerlingvolgsysteem. Zo heeft elk kind een persoonlijk dossier. De onderstaande gegevens worden daarin verzameld:
- de resultaten van methodegebonden toetsen
- de resultaten van methode–onafhankelijke toetsen
- de handelingsplannen
- de verslagen van leerlingenbesprekingen met leerkrachten
- de gespreksverslagen met ouders of externe instanties
Rapport
Op de Prinses Ireneschool werken we met een rapport waarin naast de resultaten van de leerlingen ook werk van het kind te vinden is. Met dit zogenaamde portfolio krijgt u een nog beter beeld van waar uw kind mee bezig is. Voor de kinderen is het ook een mogelijkheid om werk waar ze trots op zijn op deze manier aan bekenden en familie te kunnen tonen. Aan het eind van hun basisschoolloopbaan hebben ze zo een overzicht van alles wat er gedurende de acht jaren aan bod is gekomen. De beoordeling van de vakken vindt plaats door middel van een letter of een cijfer.
Eindtoets en drempelonderzoek
In groep 8 wordt de eindtoets afgenomen en (eventueel) het drempelonderzoek. De Eindtoets test de vaardigheden en de kennis van de schoolvakken. Het drempelonderzoek is erop gericht in een vroeg stadium in groep 8 zorgleerlingen te selecteren.
Resultaten en advies
De resultaten van de toetsen, de mening van de ouders en de bevindingen van de leerkrachten moeten leiden tot een weloverwogen advies ten aanzien van het vervolgonderwijs.
Ook zijn de resultaten van de toetsen voor het schoolteam een belangrijk aandachtspunt, zodat wij ons onderwijs waar nodig kunnen bijstellen.
DE VERWIJZING NAAR HET VERVOLGONDERWIJS
De uitstroom naar de diverse typen vervolgonderwijs van de leerlingen van groep 8 van het schooljaar 2018-2019 is als volgt:
VWO 9
HAVO-VWO 4
HAVO 3
VMBO-t/HAVO 4
VMBO-t 4
VMBO-basis/kader 2
VMBO-basis 1
De score op de Cito-eindtoets was 540,4. Dit is een score ver boven het landelijke gemiddelde.